Ta dogodek je izpostavil ključne procese za uresničevanje Agende 2030 pod slovenskim predsedovanjem in izkazal zavezanost Slovenije trajnostnemu in razvojnemu sodelovanju v okviru slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije:
– Z ozaveščanjem o ciljih trajnostnega razvoja, zelenem dogovoru EU in skladnosti politik za trajnostni razvoj
– S preučevanjem političnih procesov in struktur – z izmenjavo znanja in krepitvijo zmogljivosti lokalnih akterjev in članov ENoP
– S poudarjanjem najboljših praks, izzivov in rešitev
– Z vplivom na prioritete slovenskega predsedovanja EU s poudarkom na trajnosti.
Dogodek je raziskal in poudaril uporabo okvirjev in orodij za skladnost politik za trajnostni razvoj v okviru zelenega dogovora EU za doseganje ciljev trajnostnega razvoja.
Dogodek je združil širok spekter zainteresiranih strani in upamo, da bo resnično sodelovalen in konstruktiven način za izpolnjevanje Agende 2030 in ciljev trajnostnega razvoja na ravni EU in na lokalni ravni.
Dogodek je gostila ENoP – Evropska mreža političnih fundacij (www.enop.eu). ENoP služi kot platforma za dialog med političnimi ustanovami v Evropski uniji, njihovimi lokalnimi partnerji v več kot 100 državah po svetu, institucijami EU in organizacijami civilne družbe, ki so dejavne na področju demokracije, trajnostnega razvoja in političnega dialoga. Gradi most med temi akterji, krepi njihovo sodelovanje in jim pomaga doseči izvedljive politične rešitve.
Tematsko so dogodek pripravili člani ENoP iz Slovenije, ki ga koordinira Zavod Povod, ob podpori SDG Watch Europe (www.sdgwatcheurope.org), največjega evropskega medsektorskega zavezništva civilne družbe za trajnostni razvoj, ki združuje več več kot 150 organizacij, mrež in koalicij, ki se osredotočajo na okolje, socialne storitve, dobro počutje in zdravje, človekove pravice, pravično trgovino, izobraževanje, humanitarno pomoč in razvoj.
Teme:
– Agenda 2030 in cilji trajnostnega razvoja
– Skladnost politike za trajnostni razvoj (PCSD)
– Evropski zeleni dogovor
Moderatorji:
– Robert Križanič, direktor, Zavod Povod
– Seku Conde, novinar, slovenski nacionalni TV voditelj za zunanjo politiko v oddaji »Globus«
 Prenos v živo si lahko ogledate tukaj: 1. del, 2. del.