V skladu s členom 195 jordanskega kazenskega zakonika se kritiziranje prijaznega kralja na kakršen koli način šteje za kaznivo dejanje “lèse-majesté” in je zagrožena kazen od enega do treh let zapora.

V tej mizogini monarhiji ženske na šeriatskih sodiščih, ki obravnavajo družinske odnose, ne morejo biti popolne priče. Na družinskih sodiščih je en moški enak dvema ženskama kot priča. Kot ženska ste napol priča in napol človek. To velja še v letu 2024.

Toda ženske oživijo in ženske se uprejo. Gibanje za pravice žensk je leta 2017 uspelo odpraviti zakon “Poroči se s svojim posiljevalcem”, ki je posiljevalcem oprostil kakršne koli kazni, če so se poročili z ženskami ali dekleti, ki so jih posilili. Vendar pa še v letu 2024 sodniki po 340. členu naprej izrekajo milejšo kazen za moške, ki ubijejo svojo ženo ali katero koli sorodnico zaradi “nezakonite postelje”. To lahko preprosto vključuje spolne odnose brez poroke ali pred poroko. V skladu z 99. členom lahko moški, ki ubijejo katero koli sorodnico, dobijo nižjo kazen, če jim ostali člani družine to oprostijo.

V skladu s to strupeno patriarhalno monarhijo imajo moški v Jordaniji “Wilaya”, kar pomeni zakonito skrbništvo nad otroki, medtem ko imajo matere “Hadana”, kar pomeni delo pri prehrani in oskrbi. V primeru ločitve lahko moški nadzirajo, kako njihove bivše vzgajajo njihove otroke. Če bivša žena otrok ne vzgaja tako, kot se moškim zdi “primerno”, ji jih lahko odvzame v popolno skrbništvo.

Strupene očetovske figure v Jordaniji uporabljajo te teokratične, mizogine islamske zakone, da zatirajo in ustrahujejo matere ter da jim vzamejo “Hadano”. Lahko bi na primer trdili, da se je mati vedla neislamsko zaradi svojega prijateljstva z moškimi, svoje “neskromne” izbire garderobe ali neislamske vzgoje otrok. Medtem, tudi če se oče obnaša v nasprotju z otrokovimi interesi, bo njegova samodejna dodelitev “Wlaya” ostala v veljavi.

Ženske se ne morejo ponovno poročiti, če želijo še naprej zagotavljati “Hadano” svojim otrokom. Moški pa imajo po zakonu lahko štiri žene. Med zakonsko zvezo ženske ne morejo potovati s svojimi otroki brez zakonskega dovoljenja očeta, moški pa lahko prosto potujejo brez predhodne najave. Očitno je, da jordanski islamski zakoni o skrbništvu omogočajo patriarhat, mizoginijo in nasilje ne samo nad ženskami, ampak tudi nad otroki.

V zakonski zvezi, ki je v mnogih primerih uveljavljena, posilstvo ni priznano. Posilstvo v zakonu zakonsko ne priznava, medtem ko se od žensk pričakuje, da bodo popolnoma ubogale tiste, ki so identificirani kot možje. Ni presenetljivo, da je kraljeva princesa Haya, sestra patriarhalnega kralja, ubežala nasilju v družini in zaprosila za azil iz Jordanije. Ker v tej teokratični mizogini monarhiji v Jordaniji ženske nimajo dostopa do varnosti, pravice ali enakosti.

V tej strupeno-moški monarhiji so posamezniki zaprti zaradi svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete po dvoumnem zakonu “razvrata”.

Na primer, leta 2021 so varnostne sile na zasebni zabavi aretirale 14 posameznikov, ker so istospolno usmerjeni. Leta 2023 je bilo kulturno društvo zaslišano in prisiljeno odpovedati svoje dogodke zaradi tajnega poročila, da nameravajo predstaviti film o ljubezenski zgodbi dveh moških. Nasilje nad transspolnimi osebami je institucionalizirano. Operacije spreminjanja spola so izrecno prepovedane v skladu s členom 8 zakona št. 25 iz leta 2018, za kar je zagrožena zaporna kazen od treh do desetih let.

V tej patriarhalni, lepi in lepi monarhiji je veliko več zatiralskih zakonov, ki temeljijo na spolu, in omenila sem le nekatere.