Oksana je psihologinja iz Ukrajine, ki je specializirana za pomoč ljudem pri obvladovanju stresa, tesnobe in depresije. Je magistra psihologije in doktorica klinične psihologije. Ima bogate izkušnje z individualnim, družinskim in skupinskim svetovanjem. Njen namen je pomagati strankam razumeti njihova čustva, razviti zdrave strategije obvladovanja in zgraditi samospoštovanje. Prav tako dela s strankami, da bi jim pomagala postaviti realne cilje in narediti pozitivne življenjske spremembe. Oksana je delala z ljudmi vseh starosti in z ljudmi iz različnih okolij, ter verjame v ustvarjanje okolja razumevanja in sprejemanja.

Nikoli ne poznamo vrednosti vode, dokler se vodnjak ne posuši.

(angleški pregovor)

Pomembno je, da nas starost skrbi, saj je to obdobje življenja, ko so ljudje najbolj ranljivi in potrebujejo največ podpore. Pomembno je zagotoviti, da starejši prejmejo skrb, podporo in spoštovanje, ki si ga zaslužijo. Prav tako je pomembno zagotoviti, da imajo starejši ljudje dostop do ustreznega zdravstvenega varstva, prehrane in drugih virov, ki jih morda potrebujejo, da ostanejo zdravi in neodvisni. Skrb za starost prav tako pomaga zagotoviti, da starejši ljudje niso izkoriščani ali zanemarjeni.

Kako staranje vpliva na duševno zdravje?

Staranje lahko vpliva na duševno zdravje na različne načine. Ko se staramo, se naše telo in um spreminjata, kar lahko vodi do fizičnih, kognitivnih in čustvenih sprememb. Telesne spremembe kot so; zmanjšana mobilnost, kronične bolečine in izguba sluha ali vida, lahko povzročijo frustracije in zmedo. Poleg tega lahko spremembe, povezane s starostjo, kot so upokojitev, smrt bližnjih in spremembe družbenih vlog, povzročijo občutke osamljenosti in žalosti. Pomembno je, da se teh sprememb zavedate in po potrebi poiščete pomoč.

Kakšni so razlogi za te učinke?

 1. Zmanjšana fizična mobilnost; ljudje v procesu staranja pogosto doživijo zmanjšanje fizične mobilnosti, kar lahko vodi do občutkov izoliranosti, depresije in pomanjkanja pomena.
 2. Kognitivni upad; s starostjo povezan kognitivni upad lahko povzroči zmedo in težave pri reševanju problemov, kar lahko dodatno prispeva k občutkom depresije in tesnobe.
 3. Izguba samostojnosti; ko se ljudje starajo se morda morajo bolj zanašati na druge pri osnovnih, vsakodnevnih dejavnostih, kot so prehranjevanje, kopanje in oblačenje. To lahko povzroči občutek izgube samostojnosti in še dodatno prispeva k občutkom depresije.
 4. Izguba ljubljenih; ko se ljudje starajo doživljajo izgube prijateljev in družinskih članov, kar lahko povzroči občutke osamljenosti in žalosti.
 5. Kronična zdravstvena stanja; starejši odrasli lahko doživijo kronične zdravstvene težave, kot so artritis, sladkorna bolezen in bolezni srca, kar lahko povzroči bolečine in nelagodje.

Kako ohraniti duševno stanje v procesu staranja?

 • Ostanite družbeno aktivni; druženje s prijatelji in družino lahko pomaga zmanjšati stres in osamljenost. Sodelujte v dejavnostih, v katerih uživate in si vzemite čas za redne obiske prijateljev in družine.
 • Zdravo se prehranjujte; uživanje uravnotežene prehrane z veliko sadja, zelenjave in celih zrn lahko pomaga ohraniti duševno zdravje. Izogibajte se predelani hrani in omejite vnos predelanega sladkorja in nasičenih maščob.
 • Redno se gibajte; telovadba lahko pomaga zmanjšati stres in tesnobo ter izboljša razpoloženje in kognitivne funkcije. Vsak dan si prizadevajte za vsaj 30min telesne vadbe.
 • Zagotovite si dovolj spanca; poskrbite, da boste vsako noč dovolj spali. Slabo spanje lahko povzroči kognitivni upad in težave s koncentracijo.
 • Obvladajte stres; vzemite si čas za sprostitev in vadite tehnike za obvladovanje stresa, kot sta globoko dihanje in joga.
 • Izzovite svoj um; Ohranjajte svoj um aktiven tako, da se vključite v dejavnosti, ki zahtevanje mentalno stimulacijo.
 • Zagotovite si dovolj spanca; vsaj 7 ur spanca na noč
 • Ostanite družbeno angažirani; vzemite si čas za prijatelje in družino, pridružite se klubu ali postanite prostovoljec.
 • Vadite obvladovanje stresa; vzemite si čas za sprostitev in uživanje v življenju.
 • Pijte veliko vode; ciljajte na osem kozarcev dnevno.
 • Jemljite prehranske dodatke; posvetujte se s svojim zdravnikom o jemanju vitaminov in dodatkov za podporo zdravega staranja.
 • Skrbite za svojo kožo; zaščitite se pred soncem in redno vlažite svojo kožo.
 • Ohranjajte zdravo telesno težo; spremljajte svojo težo in poskrbite, da je znotraj zdravega ”območja”.
 • Ostanite mentalno zdravi; izzovite svoj um.

Kako lahko izvajamo te dejavnosti korak za korakom?

 1. Jejte uravnoteženo prehrano; osredotočite se na raznoliko prehrano, bogato s hranili, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki, mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, puste beljakovine in zdrave maščobe. Izogibajte se predelani in sladki hrani.
 2. Redno se gibajte; vsaj 30min dnevne aktivnosti. To lahko vključuje hojo, tek, kolesarjenje, plavanje, treninge za moč in druge dejavnosti.
 3. Poskrbite za dovolj spanca; prizadevajte si za 7-8 ur spanja na noč, da pomagate svojemu telesu in umu ostati zdrava.
 4. Obvladujte stres; Vzemite si čas zase, da se sprostite in izvajate tehnike obvladovanja stresa, kot so globoko dihanje, meditacija in joga.
 5. Ostanite povezani; vzdržujte socialne povezave z družino, prijatelji in svojo skupnostjo. Sodelujte v dejavnostih, v katerih uživate in zaradi katerih se počutite povezani z drugimi.
 6. Ostanite miselno angažirani; izzivajte svoj um z učenjem novih veščin, igranjem iger in branjem.