28. marca smo imeli interaktivni seminar, ki je bil del naše stalne raziskave Euro-Med dialoga za trajnostno življenje. Uživali smo v izmenjavi naših medkulturnih spoznanj in izkušenj iz teorije v prakso v “Medkulturnih izmenjavah za trajnostno življenje”.

Naslednji dan smo preizkusili, delili in dokumentirali uporabne medkulturne prakse za trajnostno življenje!
Začeli smo s tradicionalnimi družabnimi igrami za kakovostno izobraževanje in vseživljenjsko učenje iz Iraka; nato smo razpravljali o pozitivnih učinkih migracij na enakost spolov, ki jih je predstavila Alaa.
Alaa je v Iraku študirala trženje; je kaligrafinja in strokovnjakinja za gostinstvo iz Bagdada, ki živi v Sloveniji.


Kasneje smo prešli na cilj številka 10 trajnostnega razvoja in pripovedovanje zgodb za boj proti lažnim novicam, ki povzročajo družbeno neenakost in diskriminacijo, s pobudo in knjigo Tukaj smo, ki jo je predstavil Naiem, notranji oblikovalec iz Palestine, ki živi v Sloveniji.


Premaknili smo se k medkulturni kulinariki iz Irana, Iraka in Slovenije za zmanjšanje porabe mesa skozi medkulturno kulinariko, ki so jo predstavile:
– Behnaz, digitalna umetnica in aktivistka za pravice žensk iz Irana, ki živi v Sloveniji,
– Bhagavati, pravnica in inštruktorica joge, ki živi v Sloveniji in
– Safa, slikarka in prevajalka iz Iraka, ki živi v Sloveniji.


Nadaljevali smo s Primožem Ulago, ki je iz svojih izkušenj slovenskega smučarskega skakalnega šampiona in olimpijca z nami delil o športu, kot elementu za doseganje trajnostnega razvoja.


Nadaljevali smo z Nudjoud, ki nam je iz Alžirije predstavila praktične prakse za odpravo lakote z ekonomičnimi in odgovornimi načini pridelave in ohranjanja hrane; z nami je delila tudi praktične tehnike recikliranja za izdelavo umetniških izdelkov in okraskov
Nudjoud je francoska učiteljica, ki reciklira odpadke za izdelavo okraskov; prihaja iz Alžirije in živi v Sloveniji.


Zaključili smo z odlično prakso iz Gaze/Palestine.
Nahla je iz svojih izkušenj in poklicnih veščin delila, kako ljudje, ki živijo v apartheidu in obleganju Gaze, reciklirajo in izdelujejo izdelke, ki jih potrebujejo doma.
Nahla z recikliranjem izdeluje ročna dela in različne izdelke; prihaja iz Palestine in živi v Sloveniji; delila je izdelke, ki jih izdeluje, od domačih odpadnih materialov do oblačil, vrečk in dodatkov za odgovorno potrošnjo cilja številka 12 trajnostnega razvoja. Nahla je predstavila tudi svoje delo v okviru skupine No-Borders craft v Sloveniji.


Navdušeni smo bili nad skupnim delom, ki smo ga opravili, in imeli nekaj upov za prihodnost. Eden od njih je, da bi se Slovenija pridružila drugim državam EU, ki priznavajo državo Palestino in pravice Palestincev do obstoja. Program je zasnovala in vodila Samar Zughool, medkulturna trenerka/raziskovalka.
Iskreno se zahvaljujemo ZRC SAZU, Slovenskemu inštitutu za migracije in profesorju Juretu Gombaču za podporo in gostovanje pri njih.
Zahvaljujemo se fundaciji Anna Lindh za podporo Euro- Med dialogu za trajnostno življenje.