V okviru programa "Inclusion in Actions", ki ga skupaj upravljata ALDA – Evropskega združenja za lokalno demokracijo, in Mekanda Adalet Derneği (MAD) ter financira Stiftung Mercator smo gostili študijski obisk na Ptuju, v Mariboru in Ljubljani.

Naši gostje in partnerji so bili ekipa mladinskih delavcev iz mladinskega združenja Pi (Pi Gençlik Derneği) v Izmirju v Turčiji, in osebje iz občine mesta Konak v Izmirju.


Prvi dan smo obiskali Urad Vlade Republike Slovenije za integracijo in migracije ter Center Rog.

Cilj študije je navigacija in izmenjava dobrih praks in pridobljenih izkušenj med Izmirjem, Turčijo in Slovenijo na področju migracij, medkulturnega dialoga in integracije.

V naslednjih korakih bomo začeli z našo lokalno implementacijo.

Povod bo izvajal lokalne delavnice z uporabo umetnosti za zagovorništvo medkulturne politike, medtem ko bo Mladinsko združenje PI gostilo delavnice mladinskega dela za medkulturni dialog.

Uživali smo v procesu izmenjave praktičnih dostopnih učnih virov o integraciji, migracijah in zagovorništvu medkulturne politike v Sloveniji in Turčiji.


Drugi dan smo se s zaposlenimi Mestne občine Ptuj pogovarjali o mehanizmih medkulturnih politik, ki se osredotočajo na mladinsko delo, integracijo načela enakosti spolov in zagovorništvo medkulturne politike, nato pa smo obiskali Mladinski center Mavrica na Ptuju.

Pozneje smo se odpravili v Maribor, kjer smo gostili drugi del študijskega obiska v Romskem in mladinskem centru EPEKA, kjer smo razpravljali in izmenjali praktične prakse o mladinskem delu, integraciji načela enakosti spolov in socialni vključenosti v naših mestih.


Če želite izvedeti več o programu "THE:PLACE", ki spodbuja partnerstvo med nevladnimi organizacijami in lokalnimi oblastmi v Turčiji in EU, obiščite povezavo do spletne strani ALDE tukaj.