Slovenska mreža Anna Lindh fundacije

Fundacija Anna Lindh v Sloveniji

EuroMed (evropsko-sredozemska) fundacija Anna Lindh za dialog med kulturami (Anna Lindh Fundacija ali ALF) je bila ustanovljena leta 2004 s sedežem v Aleksandriji (Egipt).

Fundacija Anna Lindh svoje medkulturno delovanje osredotoča na tri stebre: krepitev mladih glasov; vplivanje na oblikovalce politik; gradnja gibanja za dialog in izmenjavo ob naraščajočem nezaupanju in polarizaciji med družbami.

Fundacija je mreža mrež z več kot 4000 člani iz 42 evro-sredozemskih držav. Vsaka mreža ima nacionalnega koordinatorja, ki ga imenuje ministrstvo za zunanje zadeve ali izvolijo članice.

Zavod za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov v kulturi Povod je izvoljeni vodja mreže Fundacije Anna Lindh v Sloveniji. Mreža v Sloveniji šteje preko 70 članov, ki so aktivni na različnih področjih v okviru EuroMed sodelovanja, medkulturnega učenja in dialoga.

Ta platforma je namenjena izmenjavi informacij o priložnostih, programih in odprtih pozivih, ki jih delijo člani mreže ALF v Sloveniji.

2. aprila 2024 se je začel mandat novega predsednika Evro-sredozemske univerze (EMUNI), prof. Rada Bohinca iz Slovenije.

Odhajajoči predsednik, prof. dr. Abdelhamid El-Zoheiry, je v prostorih EMUNI v Piranu uradno predal mandat novemu predsedniku.

Več

Slovenska filantropija išče kandidate za opravljanje kulturnega mediatorstva (prevajanje, spremstvo) za arabski jezik.

Pogoj za prijavo je dobro govorno znanje slovenskega ali angleškega jezika.

Kontakt: Ágnes, 041 648 358, agnes.jambrik@filantropija.org

Več

Na sončnih tleh italijanskega otoka Lampedusa, ki je že stoletja prepleten z migracijskimi tokovi in velja za žarišče migracij, zlasti v zadnjih desetletjih in zaradi bližine Tunizije, se je v okviru projekta “Moje volitve – Moja EU” društva Humanitas, nedavno odvijala mednarodna delavnica.

Mladi iz Slovenije, Avstrije, Poljske, Češke in Italije so sodelovali v skupnem raziskovanju in izražanju skozi različne umetniške metode. Delavnica, namenjena raziskovanju tematike migracij, je ponudila prostor za povezovanje in izražanje skozi ples, gledališče, akrobatiko in film. Udeleženci in udeleženke so na lastni koži občutili in izražali duh otoka, prepletenega z migracijsko zgodovino in izkušnjami.

Več.

SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč išče prostovoljce za projekt “The Future We Want”.

Pridružite se na karavani z avtobusom po evropskih mestih.

Udeleženci karavane bodo povsod, kjer se bodo ustavili, z uličnimi akcijami in zagovorništvom nagovarjali mimoidoče na trgih mest na temo 12. cilja trajnostnega razvoja; odgovorna poraba in proizvodnja, kot je npr. hitra moda oz. hitra potrošnja tekstila.

Pogoji za prijavo;

 • polnoletnost,
 • prebivališče v Sloveniji,
 • znanje angleškega jezika.

Potovanje se bo začelo 26. 8. 2024 v Neaplju, nato se nadaljuje v Florence, Bologna, Vicenza, Koper, Ljubljana, Augsburg, Strasbourg, Nancy, Aachen, Liege, in 15. oz. 16.9. se bo zaključilo v Bruslju.

Prijave na: natasa.novak@sloga-platform.org

Več.

V Centru Rog je zavod APIS predstavil projekt “Act & Art”, kjer so 26.1. spregovorili o rezultatih mednarodne raziskave o potrebah mladinskih delavcev pri vključevanju beguncev in migrantov, o Act & Art treningu za mladinske delavce in predstavili vrsto ustvarjalnih delavnic, ki so jih udeleženci treninga izvedli z ranljivimi mladimi po zaključku treninga.

Projekt je skozi raznolike ustvarjalne pristope v Sloveniji uspešno vključil več kot 60 mladih beguncev, migrantov, mladostnikov brez spremstva in drugih ranljivih mladih. Skupno število v aktivnosti vključenih oseb je bistveno višje, saj so se lokalne aktivnosti izvajale tudi v Belgiji, Turčiji, Nemčiji in Franciji.

Konzorcij projekta Act & Art for Positive Social Change sestavlja 7 partnerjev iz 5 različnih držav iz vse EU in Turčije. Konzorcij vodi Zavod APIS iz Slovenije s partnerstvom še 6 drugih partnerjev.

Več.

Slovenska filantropija zbira prijave na “Dan za spremembe” – vseslovensko prostovoljsko akcijo! Lepo vabljeni, da 6.4.2024 skupaj pomagate graditi bolj odporne skupnosti.

Slogan “Najbolj zlata je prostovoljska lopata” želi spomniti na lanske poplave, ki so prizadele številne prebivalce Slovenije, hkrati pa poudarja pomen najrazličnejših prostovoljskih akcij pri grajenju skupnosti, ki bodo bolj odporne na prihodnje krize.

V organizaciji Slovenske filantropije bo akcija že petnajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji.

Več informacij in prijave.

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je v mesecu februarju začelo izvajati nov projekt “Nurturing the world can be a job” (“Negovanje sveta je lahko služba”), kjer so gostili partnerje iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Albanije na prvem partnerskem sestanku.

V sklopu projekta, ki naslavlja tudi dve njihovi programski smernici – opolnomočenje mladih in oblikovanje podpornega okolja za razvoj nevladnega sektorja, bodo nastale tri nacionalne podporne točke, ki bodo namenjene krepitvi mentorskih sposobnosti predstavnikov NVO in hkrati prispevale h kariernemu razvoju mladih, ki bodo v okviru projekta razvili spretnosti in kompetence, ki jih potrebujejo za lažji vstop na trg dela.

Projekt temelji na že testiranem modelu praks v nevladnem sektorju, ki so ga razvili v sklopu predhodnega projekta »Social Innovators«, s katerim želijo mladim približati nevladne organizacije kot pomembne zaposlovalce.

Več.

23.1.2024 smo izvedli redno letno srečanje slovenske mreže organizacij članic Anna Lindh Fundacija, Slovenija, ki jo v Sloveniji koordinira Zavod Povod.

Anna Lindh Foundation je največja in osrednja platforma za sodelovanje civilne družbe v Evro-sredozemski regiji, Slovenska mreža pa ima 70 organizacij članic.

Predstavili smo aktualne aktivnosti Fundacije globalno in aktivnosti slovenskih organizacij v zadnjem letu.

Gost srečanja je bil vodja mreže Anna Lindh fundacije – Bosna in Hercegovina, ki je predstavil njihovo delovanje in možnosti sodelovanja med državama iz njihove perspektive.

Aktivnosti so potekale v okviru projekta “Za njeno dostojanstvo – zaščita pred nasiljem, zdravje in hrana za ženske in dekleta v Libanonu”, ki ga skupaj s partnerjem Razvojna akcija brez meja – Naba’a v Libanonu izvaja Zavod Krog.

Aktivnosti jim ponujajo možnost pobega v varno in spodbudno okolje iz skupnosti, v kateri se soočajo z različnimi kulturnimi, socialnimi, verskimi in ekonomskimi omejitvami. Ti jim onemogočajo svobodno izražanje čustev, medtem ko imajo na aktivnostih možnost aktivnega sodelovanja, delitve osebnih izkušenj in podpore drugih žensk in deklet.

Več.

Na Ptuju ob dnevu Sredozemlja otvoritev razstave in okrogla miza

Razstava “Zgodbe pozitivnih sprememb” prikazuje projekte in primere dobrih praks slovenskih nevladnih organizacij, s katerimi le-te odgovarjajo na izzive sedanjega časa, z migracijami na čelu.

Na pojav migracij pomembno vpliva tudi dogajanje v Sredozemlju oziroma na Bližnjem vzhodu.

O tem so spregovorili tudi gostje okrogle mize, ki je potekala 28.11.2023 na Ptuju:

 • Robert Križanič, direktor zavoda Povod
 • Samar Zughool, direktorica zavoda za trajnostno bivanje – Reka Si
 • Max Zimani, direktor SLOGA platforme – NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč
 • Štefan Simončič, predsednik združenja EPEKA Slovenija.

Več.

“Onkraj zgodb”

Društvo Humanitas je v začetku novembra v Mariboru izvajalo mednarodni trening v sklopu projekta “Onkraj zgodb”, na katerem so se udeleženci iz Španije, Bosne in Hercegovine, Avstrije in Slovenije podrobneje spoznavali s tematiko podnebnih migracij ter integrirali znanja, pridobljena tekom predhodnega spletnega usposabljanja. 

Med drugim so udeleženci odšli na ogled Maribora ter skozi prizmo migracij spoznali njegovo zgodovino, v Ljubljani pa so se tudi udeležili konference globalnega učenja o podnebnih migracijah.

Več

Pravice za matere iz Aleksandrije in Tante

V Egiptu, v okviru projekta “Izobraževanje in ozaveščanje o pravicah v Egiptu”, ki ga izvaja zavod Krog skupaj s partnerjem S.O.S. Villages, Egypt, se odvijajo tudi delavnice o otrokovih pravicah za matere iz Aleksandrije in Tante, ki same preživljajo družine. Ker se v vsakdanjem življenju soočajo s težkimi življenjskimi razmerami in borijo za preživetje, priznavajo, da otrokom ne posvečajo dovolj pozornosti, so velikokrat do otrok agresivne in ne upoštevajo njihovih mnenj.

Na delavnicah so dobile novo znanje in razumevanje o pomenu spoštovanja otrokovih pravic, upoštevanju njihovega mnenja ter zaščiti otrok pred vsem vrstami nasilja. 

Več.

Dan Sredozemlja – “Umetnost povezuje” 

Ob dnevu Sredozemlja, 28.11.2023 je v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije potekal kulturni dogodek imenovan “Umetnost povezuje”: Koncert Jazz Oud Quarteta z gosti, in okrogla miza.

Prisluhnili smo številnim zanimivim sogovornikom, ki so razmišljali o tem, kakšno vlogo ima in kako umetnost spodbuja medkulturni dialog ter povezovanje med ljudmi in državami Sredozemlja.

Dogodek sta soorganizirala Zavod APIS s podporo Anna Lindh Foundation in Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS.

Več.

Umetniška izmenjava za medkulturni dialog med Egiptom in Slovenijo

Zavod Povod v Sloveniji je v okviru programa ALFinMOTION od 4. do 10. junija gostil Mostafo Fatouha, ustanovitelja in direktorja gledališča GWANA za umetnost in razvoj iz Aleksandrije v Egiptu.

Preberite več tukaj.

“Adapting to Change” (“Prilagajanje spremembam”)

Objavljeno je poročilo letne konference Evro-sredozemske univerze (EMUNI).

Od 8. do 9. junija je EMUNI praznoval svojo 15. obletnico in imel letno konferenco Novi modeli za trajnostne univerze: “Adapting to Change”.

Preberite ključna priporočila treh panelnih razprav in več tukaj.

Dan beguncev – 20. junij

Društvo Humanitas je ob dnevu beguncev, skupaj z Umanotero poslalo sporočilo za javnost, s katerim so želeli opozoriti na pomembnost problematike podnebnih migracij.

Zaradi posledic podnebnih sprememb je že danes razseljenih na milijone ljudi. Leta 2020 je bilo 30,7 milijona ljudi razseljenih zaradi naravnih nesreč, več kot trikrat toliko kot zaradi konfliktov in nasilja. 98 odstotkov vseh preselitev, povezanih z nesrečami, je bilo posledica ekstremnih vremenskih in podnebnih dogodkov.

Podnebni begunci še vedno niso uradno opredeljeni, priznani in mednarodnopravno zaščiteni.

Preberite več tukaj.

Preberite celotno sporočilo javnosti tukaj.

Ustvarjalne delavnice za ženske

Zavod APIS organizira “Cikel gibalnih ustvarjalnih delavnic za ženske”, ki potekajo julija in avgusta v Ljubljani. Delavnice bodo v ustvarjalnem in gibalno naravnanem okolju združile skupino žensk iz različnih etničnih in socialnih okolij, starih od 18 do 27 let.

Namen delavnic je olajšanje fizičnega in duševnega odpravljanja stresa, gradnja zaupanja, opolnomočenje udeležencev s krepitvijo samozavesti in spodbujanjem svobodnega izražanja ter prepoznavanje individualnih talentov med udeleženci. Tehnike in teme na delavnicah bodo izbrane glede na izražene in zaznane potrebe udeležencev, delavnice v ciklu se bodo med seboj povezovale in nadgrajevale (vsakokrat bo določena tema rdeča nit), hkrati pa bodo tudi kot samostojne celote.

Več informacij.

TRAJNOSTNO. LOKALNO. GLOBALNO. II

SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, je v letošnjem letu pričela z izvajanjem projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno II, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS.

Projekt se osredotoča na ozaveščanje širše in strokovne javnosti, ki je nujen predpogoj za učinkovito načrtovanje, izvajanje, spremljanje in vrednotenje slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja (MRS), humanitarne pomoči (HP) in globalnega učenja za izpolnjevanje ciljev trajnostnega razvoja (CTR).

Več o projektu.

Festival migrantskega filma

V ponedeljek, 19. junija 2023, je Slovenska filantropija gostila otvoritev 14. Festivala migrantskega filma, ki je potekal v Kinodvoru – Mestnem kinu Ljubljana. Festival migrantskega filma se je tradicionalno odprl s projekcijo filmov “Not Go Gentle” in “Glasna tišina” / Naxglosniech slychac milczenie.

“Not Go Gentle” je kratki film, ki temelji na zgodbah ljudi, ki prečkajo meje v iskanju varnosti in miru, a namesto tega naletijo na ponižanje in mučenje. Kljub vsemu ne odnehajo.

Film “Glasna tišina” prepleta zgodbe sedmih ljudi, ki so bežali pred vojno, terorizmom, rasizmom, preganjanjem in nasiljem v družini. Zdi se, da so dosegli svoj cilj – pobegnili so nasilju in se izognili smrti. Je to res konec njihovih težav in začetek novega, boljšega življenja?

Več o filmih:

 1. Not Go Gentle
 2. Glasna tišina

Več o dogodku.

Kako organizirati okolju prijazna srečanja?

Inštitut EPEKA je ustvaril video o trajnostnih pristopih in varovanju okolja. Gre za njihov dolgoročni projekt v sodelovanju z Mestno Občino Ljubljana, “Skrb za okolje”.

Oglejte si video tukaj.

Več o projektu tukaj.

“Spomin na življenje Eyachewa Tefere”

Inštitut za afriške študije je organiziral tridnevne aktivnosti ob svetovnem dnevu beguncev v spomin na svojega ustanovitelja in zagovornika človekovih pravic, Eyachewa Tefero.

Eyachew Tefera je bil soustanovitelj platforme SLOGA, dolgoletni član in predsednik odbora platforme SLOGA, član strokovnega sveta za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč pri Ministrstvu za zunanje zadeve, ustanovitelj in direktor inštituta za afriške študije, ustanovitelj in član upravnega odbora platforme organizacij za razvoj afriške diaspore ADEPT ter pobudnik in tvorec številnih idej. Eyachew je znan predvsem po svojem zagovarjanju človekovih pravic in predanosti ter svojem delu za človekove pravice in pravičnost za vse.

Niz dogodkov je bil sestavljen iz seminarjev in okroglih miz o azilu in človekovih pravicah, vključevanju in pravičnost, vključno z nogometnimi tekmami in športnimi aktivnostmi za medkulturni dialog in vključevanje.

Več o tem – tukaj.

“DODAJ nekaj pomembnega”

Kulturno izobraževalno društvo PiNA želi v okviru projekta “DODAJ nekaj pomembnega” spodbuditi vključevanje mladih med 16. in 30. letom v participativne procese na občinski ravni. Ustvarili so ta vprašalnik, da bi izvedeli več o sodelovanju, potrebah in željah mladih: v kolikšni meri so mladi vključeni v javno življenje na lokalni ravni, na katerih področjih so mladi najbolj aktivni ter če in kako bi si mladi želeli igrati večjo vlogo. Vlogo pri razvoju lokalnega okolja.

Zadnji vsebinski sklop vprašanj je povezan z delovanjem občine; če ste mlada oseba, ki želi sodelovati v tej anketi, odgovarjajte za občino, v kateri živite ali ste najbolj vpleteni v lokalno življenje, čeprav imate morda stalno prebivališče v drugi občini. Vaši odgovori bodo v veliko pomoč, zato prosimo, da na vprašanja odgovarjate premišljeno in samostojno. Vprašalnik je anonimen in ker ni pravilnih ali napačnih odgovorov, vas prosimo, da odgovorite iskreno, oziroma tako, kot zares mislite in/ali čutite.

Zavod KROG je kljub izbruhu vojne v Sudanu še vedno aktiven v južnem Darfurju

Vir: SLOGA

Zavod KROG, član fundacije Anna Lindh in platforme SLOGA v Sloveniji, v sodelovanju s tamkajšnjo nevladno organizacijo Hope in financiranjem Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije v Sudanu deluje dve leti. Aktivnosti potekajo v južnem Darfurju, kjer so razmere zaenkrat stabilne, vendar se potrebe povečujejo tudi zaradi beguncev in drugih območij Darfurja, hkrati pa primanjkuje osnovnih potrebščin, kot so npr. zdravila, hrana in drugo. Tržnice in trgovine v Niyali, glavnem mestu južnega Darfurja, ki so bile na začetku spopadov predmet ropanj, so zdaj zaprte, trgovske poti iz sosednjih afriških držav in Kartuma pa so večinoma zaprte ali neprehodne zaradi nadzora vojske ali pripadnikov sil za hitro posredovanje.

Izvedite več tukaj.

Delavnica Medgeneracijski dialog za medkulturno sodelovanje, 31. 3. 2023

Jutri ob 10.00 (po srednje-evropskem času) vabimo člane ALF v Sloveniji, da se pridružijo spletni delavnici o medgeneracijskem dialogu v medkulturnem kontekstu. Začeli bomo s teoretičnimi spoznanji, ki jim bo sledila predstavitev dobrih praks s strani gostujočih govorcev:

 1. Ana Rejec, vodja projekta v Zavodu Krog, Slovenija in
 2. Ana Trigueiros, članica upravnega odbora na Univerzi Senior v Barcelosu, Portugalska.

Nadaljevali bomo v prostorih za druženje in razmišljanje.

Registrirajte se TUKAJ, če želite prejeti Zoom povezavo.

Mreža fundacije Anna Lindh v Sloveniji se je sestala 27. 3. 2023

Anna Lindh fundacija, Slovenija

27. 3. 2023 smo izvedli srečanje nacionalne mreže Anna Lindh fundacije v Sloveniji.

To srečanje je začetek dolgoročnega procesa strukturiranja delovanja naše mreže fundacije Anna Lindh za dialog EuroMed v Sloveniji.

Ponovno razmišljanje o enakosti spolov v mladinskih organizacijah: usposabljanje v Brežicah, Slovenija, prijave do 7. marca 2023

source: PINA

Kako se spopadate z enakostjo spolov v okoljih mladinskega dela? So to le besede in pripovedi, ki jih odprti razpisi želijo od nas, ali je to nekaj, o čemer res razmišljate in integrirate v svoje delovno okolje?

To usposabljanje je za vas, če želite stopiti iz deklarativnih besed in se začeti ukvarjati z enakostjo spolov v vsakdanjem mladinskem delu ter ustvariti dokument, ki vam bo v prihodnje pomagal pri delu s temo na smiseln način.

Usposabljanje bo tudi del mednarodne konference o pomenu enakosti spolov, kjer bo tudi prostor za druženje z več slovenskimi organizacijami in spoznavanje programa Državljani, enakost, pravice in vrednote, za katerega imata enakost spolov in vključevanje načela enakosti spolov visoko prednost.

Izvedite več o tej priložnosti inštituta PINA in se prijavite tukaj.

Srečanje vodij mreže ALF, 30. januar – 1. februar 2023

1. februarja 2023 je Fundacija Anna Lind zaključila srečanje vodij mreže, organizirano v sodelovanju z vodjo francoske mreže ALF. Štirideset udeležencev iz tridesetih držav je sodelovalo v plodnih razpravah o oceni nedavnega dela ALF, obravnavanju izzivov pri njenem vodenju in upravljanju ter razvoju prihodnjega načrtovanja Fundacije. Sekretariat ALF in vodje mrež so delali na strateških vidikih upravljanja omrežja kot tudi na novem programiranju, z močno zavezanostjo »poživljanju« nacionalnih mrež in zagotavljanju vpliva na lokalni in regionalni ravni.

Oglejte si video tukaj.

Srečanje mreže ALF v Sloveniji bo v drugi polovici marca.

Srečanje bo namenjeno druženju in spoznavanju slovenskih članic mreže ALF ter predstavitvi aktualnih dogajanj v Evro-sredozemski regiji, ki ga izvaja Fundacija.

Točen kraj in čas dogodka bosta znana v začetku marca 2023.

Solidarnost z ALF Turčije in Sirije, 7. februar 2023

Fundacija Anna Lindh je solidarna z vsemi, ki so jih prizadeli uničujoči potresi v Turčiji in Siriji. Naše misli so z žrtvami in vsemi, ki so izgubili ljubljene.

Naša srca so z ljudmi, ki so jih prizadeli potresi v Siriji in Turčiji. Kako lahko pomagate si lahko preberete tukaj.

Evro-mediteranski inovacijski tabor (EMIT), rok za prijavo: 3. februar 2023

Univerza EMUNI s ponosom uvaja Evro-sredozemski inovacijski tabor (EMIC), vznemirljiv nov podvig za leto 2023 za negovanje #inovacije in #ustvarjalnosti med #mladimi v regiji.

Če ste:

 • stari od 18 – 35 let
 • prebivalec evro-#mediteranske regije
 • in z novo idejo ali #izumom, ki ga je mogoče sčasoma komercializirati, želimo slišati vaše mnenje!

Vašo prijavo bo pregledala skupina strokovnjakov glede njene inovativnosti, uporabnosti in izvedljivosti. Kandidati, ki bodo uvrščeni v ožji izbor, bodo povabljeni v naslednjo fazo.

Rok za prijavo je petek, 3. februar 2023 – ne odlašajte, prijavite se še danes!

V partnerstvu z inštitutom “Jožef Stefan” in univerzo Euromed de Fès ter ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Unije za Sredozemlje.

Mesto Ljubljana praznuje Mediteran, 28.11.2022

Zavod APIS je v okviru Fundacije Anne Lindh »Celebrating the Mediterranean« (»praznovanje Mediterana«) skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije organiziral koncert in panel v Ljubljani v Cankarjevem domu v sodelovanju z izjemnimi glasbeniki: Vaskom Atanasovskim, Basmo Jabrom in Orwa Salehom.

Mojca Nemec van Gorp z Ministrstva za zunanje zadeve je otvorila dogodek in obiskovalce nagovorila z besedami: »V času velikih geopolitičnih sprememb je sodelovanje nujno. Kultura spodbuja raznolikost, socialno vključenost in spoštovanje, glasba pa zbližuje ljudi in države z obeh strani Sredozemlja.”

Plošča in koncert sta združila ljudi v medkulturnem vzdušju, kjer nas glasba združuje v bogati raznolikosti.

Mesto Ptuj praznuje Mediteran, 28.11.2022

Mesto Ptuj v severovzhodni Sloveniji je 28. 11. 2022 prvič obeležilo »Mediteranski dan« v okviru Fundacije Anne Lindh »Celebrating the Mediterranean«.

Veseli nas, da smo na Ptuju gostili tako pomembno praznovanje, s ciljem bolj vključujočega in decentraliziranega pristopa k praznovanjem in k pomembnim dogodkom, ki bi enakopravno potekali tudi v mestih z manj priložnostmi.

Zavod Povod je koncert soorganiziral v sodelovanju z Bodi centrom, Mestno občino Ptuj in izjemnima glasbenikoma: Ali R Taha in Mahmoud Al-Khatib ter glasbeno šolo: INSTRUMENTAL.KO ter dvema zasedbama: LAGANINI in KUD ART URBANA s čarobnim pridihom poezije Abir Al Jundi.

Občinstvo je dogodek opisalo kot odraz naše enotnosti skozi moč glasbe. “Praznovali smo z odlično glasbo, pesmi in poezijo, ki odražajo bogastvo umetniške scene v sredozemski regiji.”

Pridružite se tečaju afriškega bobnanja v organizaciji socialnega podjetja Skuhna v Ljubljani, 22. 11. 2022

Source: Skuhna

Socialno podjetje Skuhna, članica Fundacije Anna Lindh v Sloveniji, gosti tečaj afriškega bobnanja za začetnike, ki bo potekal 22. novembra 2022 v restavraciji Skuhna. Za prijavo in več informacij si oglejte informacije o dogodku tukaj.

Medkulturni romsko-afriški večer v organizaciji zavoda EPEKA v Sloveniji, 14. 11. 2022

Source: EPEKA

Združenje EPEKA, Soc. Ent., je v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom BAOBAB organiziral Romsko-afriški večer.

Namen projekta je spodbujati medkulturno sodelovanje in širši javnosti (otrokom, mladim in odraslim) s pomočjo delavnic približati razumevanje romske kulturne dediščine in kulturne dediščine afriške celine. Organizirali smo tudi okroglo mizo o kulturni raznolikosti in medkulturnem sodelovanju na področju kulture v Sloveniji. Namen projekta je tudi, da se dogodek v prihodnjih letih razvije v romsko-afriški festival, ki bi lahko dodatno spodbudil medkulturno sodelovanje in izmenjavo kulturnih tradicij.

Razprava »Med spominom in pozabo« 27. 9. 2022

Source: APIS

Torek, 27.09.2022, 13.00-15.00 VABLJENI: Pogovor “Med spominom in pozabo”.

Razprava združuje akademike, muzeje, kustose, učitelje in mladinske delavce skupaj s predstavniki različnih spominskih praks in politik, da bi z mladimi razpravljali o izzivih izboljšanja kakovosti in ustreznosti izobraževanja o holokavstu in praks ali praks spomina. Cilj je tudi identificirati nove priložnosti in predlagati priporočila za izboljšanje mednarodnega interdisciplinarnega sodelovanja v spominu na zločine proti človeštvu med drugo svetovno vojno.

Govorci:

 • Thomas Lutz, Topography of Terror Foundation, Berlin
 • Nataša Mataušić, historian and curator, Zagreb
 • Elma Hašimbegović, Director, History Museum of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo
 • Saša Petejan, journalist and curator, APIS Institute, Koper, Ljubljana

Pogovor bo vodila Vesna Teršelič, direktorica Dokument – centra za soočanje s preteklostjo.

Registrirate se lahko tukaj: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQkksQjqmuIETt3nluOlLZbYnQeKZs9NXJ7NVSxi2ckC5wJA/viewform

Projekt financira Evropska unija, preko programa Evropa za državljane.

Razprava bo potekala preko zoom-a v angleškem jeziku.

Projekt razvija Zavod APIS z Documento (Hrvaška) in evropskimi partnerji: MMH Dachau in Univerza v Regensburgu (Nemčija), Associazione 4704 in Topografia per la storia (Italija) ter Socialna akademija (Slovenija).

»Kako lahko medkulturno učenje prispeva k trajnostnemu življenju? Študijski primer v Ljubljani, Slovenija”, 31. marec 2022

Fundacija Anna Lindh za evro-sredozemski dialog v Sloveniji je marca 2022 izvedla in objavila študijo primera, ki dokumentira praktične primere medkulturnega učenja za trajnostno življenje. Skupina, ki je sodelovala pri tej študiji primera, prihaja iz različnih geografskih krajev in trenutno živijo v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju.

Tukaj lahko dostopate do študijskega primera.